De regelgeving rondom het aanschaffen van een abonnement met toestel is veranderd sinds 1 januari 2017. Onder advertenties en op websites van telecomaanbieders moet tegenwoordig de waarschuwing ‘geld lenen kost geld’ staan. Daarbij komt dat als je per 1 mei een abonnement met toestel neemt die meer waard is dan 250 euro dat wordt gezien als een lening en sta je geregistreerd bij het BKR.

Het is natuurlijk van groot belang dat de consument hiervan op de hoogte is. Een groot deel van smartphone gebruikers zijn de jongeren onder ons. Zij gebruiken hun telefoon voor sociale contacten, werk, school, ontspanning, eigenlijk voor alles. Onmisbaar dus. Maar zijn jongeren zich ook bewust van de aangescherpte telecomwetregeling?

75% kent de nieuwe regels niet

Om een antwoord te krijgen op de vraag, stelde ik hem aan meerdere jongeren en studenten. Van de 40 ondervraagde jongeren, wisten er 10 van de regeling af. Ik schrok hiervan, want hoewel het nu niet zo’n heel groot probleem lijkt kan het toch een nadelig effect hebben in de toekomst. Hoewel een telefoon op afbetaling hebben in het verleden niet zo’n probleem was, krijgt iedereen met een soortgelijk abonnement vanaf 1 mei een lening en dus een schuld.

Het BKR legt de nieuwe wet uit op hun site:

Het financieren van een telefoontoestel wordt door de Hoge Raad en minister Dijsselbloem gezien als kredietverlening. Mobiele telefoons die op afbetaling worden gekocht, vallen dus voortaan onder kredietverstrekking en daarmee onder de Wet op het financieel toezicht. De AFM ziet toe op een juiste naleving van deze wetgeving.

Om een abonnement met toestelfinanciering aan te mogen bieden, moeten telecomaanbieders informatie over jouw financiële huishouding inwinnen. Als dat in orde is, mogen ze jou het abonnement aanbieden. Klinkt nog best te overzien, toch? Een groter nadeel is, dat als een jongere later bijvoorbeeld een hypotheek wilt afsluiten, de hoogte daarvan in negatieve zin beïnvloed kan worden door de lening voor je telefoon. Consumenten kunnen duizenden euro’s minder hypotheek krijgen als gevolg van een kleine lening.

“Wie €15 per maand betaalt voor zijn telefoon, kan bij de huidige rente €4000 minder hypotheek krijgen. Bij een maandlast van €25 gaat het al om €7000.” (FD, 2016)

De grootste mobiele gebruikers in onze samenleving, de jongeren, zijn zich nog niet genoeg bewust van de wetswijziging en zijn gevolgen. Hoewel veel jongeren nog niet bezig zullen zijn met hun toekomstige hypotheek, is het zeker van belang hierbij stil te staan om nadelige gevolgen in de toekomst te voorkomen. Het is te hopen dat telecomaanbieders vóór 1 mei meer aandacht stoppen in het informeren van consumenten over de wetswijziging.

Recent nieuws