De laatste jaren is het aantal gebruikers met een Sim Only abonnement in Nederland enorm gestegen, van slechts 8% in 2013 tot wel 37% in 2015. Volgens onderzoek heeft deze groei gedeeltelijk te maken met het feit dat meer mensen hun telefoon langer gebruiken en vaker een toestel los aanschaffen. Consumenten in Nederland kiezen dus steeds vaker voor Sim Only, maar hoe zit het met de rest van Europa?

Nederland heeft het hoogste aantal Sim Only gebruikers in Europa. Steeds minder Nederlanders kiezen bij het uitzoeken van een telefoon voor een bundel, waarin de prijs van het abonnement inclusief de prijs van het toestel is. Liever kopen ze een mobiel abonnement los van een nieuwe mobiele telefoon. Een Sim Only abonnement is de hierin duidelijk de favoriete keuze. Niet alleen dat, oude telefoons worden minder snel vervangen door een nieuwer model, in Nederland zegt 49% van de mensen zijn of haar telefoon pas te vervangen wanneer deze kapot is. Wanneer een eerder afgesloten abonnement afloopt maar de bijgesloten telefoon in gebruik blijft gaat de Nederlander graag op zoek naar de voordeligste opties voor een nieuw abonnement. Ook wordt het steeds populairder om het abonnement niet te kopen op de website van een provider, maar naar betere deals te zoeken op bijvoorbeeld vergelijkingswebsites die het aanbod van verschillende providers naast elkaar zetten. De calculerende Nederlander lijkt daarbij ook steeds vaker voor Sim Only te kiezen. Zo vond er binnen drie jaar een groei van 29% plaats en staat Nederland momenteel op nummer 1 in de top 7 van Sim Only gebruikers binnen Europa.

Hoewel Nederland met 37% koploper is zijn er verschillende landen waarin Sim Only ook steeds populairder wordt. Zo is in Frankrijk, de nummer 2, een groei te zien die vergelijkbaar is met Nederland. Van 8% Sim Only gebruikers in 2013 tot 30% in 2015. Volgens Frans onderzoek is deze groei onder andere tot stand gekomen vanwege low cost providers die vooral online adverteren. Ook interessant is dat slechts 25% van de Fransen hun telefoon alleen vervangen wanneer deze kapot is. Ook in Spanje op nummer 3 is Sim Only redelijk populair, 26% van de afgesloten abonnementen in Spanje zijn Sim Only. Toch zegt 28% van de Spanjaarden de telefoon pas te vervangen wanneer het toestel onbruikbaar is geworden. Turkije staat op de 4de plek en ligt met 25% Sim Only gebruikers niet ver van Spanje af, maar loopt flink voor Duitsland. In Duitsland op nummer 5 is slechts 20% Sim Only gebruiker. Het laagste aantal Sim Only gebruikers is te vinden is Polen op nummer 6 met 15%, en in het Verenigd Koninkrijk op nummer 7 met magere 13%. Hoewel het Verenigd Koninkrijk onder aan de lijst staat zijn er veel berichten over verwachte toename in Sim Only gebruikers. Onderzoek laat zien dat Sim Only ook daar steeds populairder wordt. Dit ook naarmate mensen hun telefoons langer blijven gebruiken, ook al is het aantal dat de telefoon pas vervangt wanneer deze kapot is slecht 23%.

Verschillende onderzoeken voorspellen dat het aantal Sim Only gebruikers in Europa alleen maar zal blijven toenemen. Ook in Nederland zit er nog steeds een stijgende lijn in het aantal gebruikers maar alleen de tijd zal leren of Nederland ook de Sim Only nummer 1 blijft.

Recent nieuws